Pagina's over ballet

Boekimpressies

Columns

Over Ballet

 
 
 

 

 

 

Rinat Gizatulin

Veelzijdig en beweeglijk

Rinat Gizatulin maakt een ding snel duidelijk: het gaat niet over zijn persoon, niet over de dansers of hun rollen en niet over het repertoire. Rinat is balletdocent. Professioneel en met passie. Portret van een eigenzinnige prof.

“Als tienjarig jongetje kwam ik binnen op de Bolsjoi Ballet School in Moskou. Wat heb ik een geluk gehad, want ik kreeg niet alleen les in een van de beste Russische scholen, maar ook nog bij de grootsten van de Russische danswereld. Nu zijn ze allemaal dood, maar toen waren ze de poortwachters van het klassieke Russische Ballet: Yermolayev, Yelagin en Alexander Prokofiev. Op hun beurt leerden zij de kunst van Vaganova en Tarasov, de grondleggers van de methode. Prokofiev heeft een grote invloed op me gehad. En Azarin Messerer. Van mijn 24e tot mijn 27e kreeg ik les van hem. Hij bracht me de passie voor het lesgeven bij; hij was mijn grootste voorbeeld. Aan de Universiteit van Moskou heb ik vervolgens danspedagogiek gestudeerd. Twee jaar later verliet ik Rusland. Ik ben nooit meer teruggeweest.

In 1991 gaf ik mijn eerste les bij Het Nationaal Ballet, in 1996 werd ik vaste docent en heb ik elke dag lesgegeven. Mijn ontmoeting met Margarita Zagurskaya was erg belangrijk. Zij kwam uit St. Petersburg, van het Kirov. Zij observeerde mijn lessen en gaf aanwijzingen en correcties. Na die sessies begreep ik ten volle de verschillen tussen Moscow en St. Petersburg, tussen Bolsjoi en Kirov! Het is een persoonlijke passie en door veel te studeren begreep ik waarin de twee scholen anders waren. Ik vond het fantastisch om het afgelopen jaar het Bolsjoi hier te zien en ik zie er naar uit dit jaar het Kirov te kunnen zien.

Maar … Het Nationaal Ballet is geen Russisch balletgezelschap, het is een groep die in het hart van Europa werkt met een zeer internationaal tableau. Ik heb de andere scholen die ik zag in de dansers geaccepteerd en gerespecteerd. Ik probeer bijvoorbeeld de Franse dansers niet te veranderen in Russen, ze hebben hun eigen, waardevolle stijl. Wel nodig ik ze soms uit om een andere manier te proberen. Of ik probeer een oefening te maken in hun stijl. Dat is het mooie van Het Nationaal Ballet: waar de dansers ook vandaan komen, ze zijn goed. Het gezelschap is buitengewoon ‘versatile’, een woord dat niet alleen veelzijdig betekent, maar ook beweeglijk.”

 

juni 2009

   

terug naar beginpagina